(Door Roel Haveman)
Veel wielerclubs organiseren veldtoertochten of MTB-tochten en het kan heel leuk zijn om daar als stepper aan mee te doen. Tenminste, als je niet bang bent voor een beetje modder. De tochten zijn vaak goed uitgepijld en leiden over paden die normaal vaak niet toegankelijk zijn. Bovendien wordt er tijdens en na afloop van zo’n tocht vaak gezorgd voor de nodige versnaperingen. Deze tochten zijn natuurlijk primair bedoeld voor fietsers en niet voor steppers. En dat is wel iets waar je als deelnemende stepper rekening mee moet houden.
Zijn steppers welkom?
Je kunt beter niet vooraf bij de organisatie navragen of steppers welkom zijn. Organisatoren wijzen dergelijke verzoeken namelijk vaak af, doordat ze onbekend zijn met de stepsport. Vaak zijn ze bang voor rijdende obstakels waar deelnemende fietsers mogelijk last van hebben. Maar wanneer je
onaangekondigd meestept, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je niet daadwerkelijk zo’n rijdend obstakel wordt. Je moet goed beseffen dat je als stepper te gast bent bij een fietsevenement. Daarom zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden.
Materiaal
Zorg dat je step geschikt is om te crossen. Fanatieke crosssteppers hebben een speciale crossstep, maar ook met een reguliere step kun je prima crossen. Het belangrijkste is, dat je een voorband hebt met een behoorlijk profiel, een goed functionerende (voor)rem en een lage bandenspanning. Ook je schoenen moeten zijn voorzien van een redelijk profiel. En uiteraard is het dragen van een helm bij alle MTB-tochten verplicht.
Techniek
Om vlot te kunnen crosssteppen, moet je goed kunnen sturen. Bovendien moet je vaak snel en op het juiste moment van been kunnen wisselen. Het is daarom aan te raden om eerst een paar lessen crosstechniek te volgen bij een ervaren crossstepper, zodat je bijvoorbeeld weet hoe je bochten moet aansnijden en hindernissen moet nemen. Ook is het een goed idee om de eerste paar keren mee te rijden met steppers die vaker aan dergelijke tochten hebben meegedaan.
Vroeg starten
Toertochten hebben vrijwel altijd een flexibele starttijd, bijvoorbeeld ’s morgens van 8.00 tot 10.00 uur. Omdat steppers over het algemeen trager zijn dan fietsers en omdat de toertochten ook een eindtijd hebben, kun je als stepper het
beste zo vroeg mogelijk starten. Als je een kwartier voor de eerste starttijd aanwezig bent, heb je nog tijd om je in te schrijven en ben je mooi op tijd onderweg. Op deze manier voorkom je dat je onderweg verdwaalt doordat de organisatie de routepijltjes al heeft weggehaald. Bovendien krijg je na afloop soms lekkere soep en het zou jammer zijn wanneer je de hond in de pot zou vinden.
Welke afstand?
Crossen is flink inspannend. Je moet dus beschikken over een goede conditie, zodat je langere tijd in een redelijk tempo kunt doorrijden zonder fietsers te hinderen. Om in te schatten of je een bepaalde afstand aankunt, kun je als vuistregel aanhouden dat een crosskilometer vaak wel tweemaal zo zwaar weegt als een kilometer op de weg. Bij de meeste toertochten kun je kiezen uit verschillende afstanden. De kortste afstand is vaak rond de 30 km, de middenafstand rond de 50 km en de langste rond de 70 km. Als je voor het eerst crosst, kies dan voor de kortste afstand.
Fietsers de ruimte geven
In MBT-tochten zijn vrijwel altijd zogenaamde single-tracks opgenomen. Dit zijn technisch moeilijkere trajecten waar je elkaar niet of nauwelijks kunt passeren. Voordat je een dergelijk stuk instept, moet je altijd even letten op achteropkomende fietsers. Laat deze eerst even passeren, zodat je de track daarna probleemloos zelf kunt aanvallen.
Als je op zo’n track te maken krijgt met achteropkomende fietsers, ga dan op een geschikte plek even aan de kant, zodat ze kunnen passeren. Wanneer je een redelijk tempo hebt, gebeurt dat echter niet vaak, omdat goede crosssteppers op single-tracks niet onderdoen voor de meeste fietsers. Het is natuurlijk niet leuk wanneer je heel vaak aan de kant moet doordat je tempo te laag is. In dat geval kun je misschien beter eerst nog wat werken aan je crosstechniek of je conditie.
Vriendelijk blijven
Wees vriendelijk tegen fietsers. Word niet boos wanneer ze grapjes maken over ontbrekende trappers, zadels en kettingen. Gedraag je als gast op een fietsevenement en bedenk dat zowel fietsers als steppers willen genieten van hun sportieve hobby.
Waar kun je crossen?
De beschikbaarheid van MTB-tochten is niet helemaal eerlijk over het land verdeeld. In Twente worden bijvoorbeeld veel meer van dit soort tochten georganiseerd dan in Zuid-Holland. Op de site van de NTFU kun je eenvoudig zien of er binnenkort bij jou in de buurt een geschikte tocht wordt georganiseerd:
Voor de meeste toertochten betaal je 5 euro aan deelnamekosten. En als je lid bent van de NTFU, betaal je een euro minder.