Vaardigheidparcours

Vaardigheidsparcours

Het vaardigheidsparcours is onderdeel van de Stepvierkamp die Stepteam Twente organiseert op 3 september 2022.

Bij het vaardigheidsparcours moet een parcours met hindernissen zo snel mogelijk worden afgelegd. Het parcours wordt uitgezet aan één zijde van de 400m-baan. Je gaat van start met een staande start (één voet op de plank).

Op de heenweg kom je de volgende twee hindernissen tegen:

 • Bidon neerzetten
  De stepper moet een bidon uit de bidonhouder van de step halen en rechtop op de grond neerzetten binnen een bepaald vak, zonder daarbij met een voet de grond te raken. De bidon is deels met water gevuld en wordt door de organisatie verstrekt. De stepper mag zelf bepalen op welk moment hij de bidon uit de bidonhouder pakt. Bij de start moet de bidon echter in de bidonhouder zitten.
  Als het neerzetten mislukt, moet je de bidon oppakken en terugsteppen naar het startvak om vervolgens een nieuwe poging te ondernemen. Als ook de tweede neerzetpoging mislukt, krijg je 5 strafseconden en mag je doorsteppen naar het volgende onderdeel. De stepper moet zorgen dat zijn step is voorzien van een bidonhouder.
 •  

   

 • Snelle slalom
  Een snelle slalom om een serie hoedjes die (ongeveer) in een rechte lijn achter elkaar staan, zodat de slalom snel kan worden genomen. De afstand tussen de hoedjes wordt ca. 3 meter. De hoedjes mogen niet met de step of de voet worden aangeraakt.
 •  

   

 • Keerpunt
  Aan het einde van de heenweg moet een keerpunt worden genomen om een pilon.
  Deze pilon kan niet ruim worden genomen, omdat de stepper binnen de rij hoedjes moet blijven die in een halve cirkel om de pilon liggen. De pilon of hoedjes mogen niet worden aangeraakt.
 •  

   

Na het keerpunt volgen nog drie hindernissen:

 • Brede slalom
  Deze slalom bestaat uit twee rijen hoedjes. De rijen liggen circa 5 meter uit elkaar. In de lengte staan de hoedjes circa 5 meter uit elkaar. De hoedjes mogen niet met de step of de voet worden aangeraakt.
 •  

   

 • Bidon oppakken en Eindstop
  Een bidon (die door de jury rechtop is neergezet) moet worden opgepakt en in de bidonhouder worden geschoven. Binnen het bidonvak mag de stepper geen voet aan de grond zetten. Na het oppakken van de bidon moet over 15 meter worden afgesprint naar het finishvak.

  De stopwatch wordt ingedrukt zodra de stepper binnen het finishvak tot stilstand is gekomen. Wanneer de stepper buiten het finishvak tot stilstand komt, kost dat strafseconden. Zodra de stepper stilstaat moet deze 10 seconden blijven stilstaan op de plek (surplace) zonder met een van de voeten aan de grond te komen. Dit levert 5 seconden tijdwinst op.
 •  

   

Als er fouten worden gemaakt bij de hindernissen, kost dat strafseconden. Elke gemaakte fout kost 5 strafseconden.

Het volledige vaardigheidsparcours (opklikbaar voor groter formaat):

Sponsor:

Meest recente berichten

Volg ons ook op social media

Facebooktwitteryoutube

Archief