Spelen met de wind

In je eentje tegen de wind in steppen kan heel zwaar zijn. Maar als je in een groepje stept, zul je merken dat het nogal wat uitmaakt of je de voorste stepper bent of de achterste. Als je achter iemand stept die de wind voor je opvangt, rij je uit de wind en heb je het een stuk minder zwaar. Dat geldt niet alleen wanneer je tegenwind hebt, maar ook wanneer er helemaal geen wind staat. Tijdens het steppen creëer je immers rijwind en ook rijwind moet overwonnen worden. Dus ook als er geen wind staat, heb je het minder zwaar wanneer je vlak achter iemand stept.
 
Dit spelen met de wind is heel belangrijk bij wedstrijden. Dat zie je terug bij veel sporten, zoals marathonschaatsen en wegwielrennen. Het wedstrijdverloop bij dit soort wedstrijden wordt vaak volledig bepaald door het spel met de (rij)wind. Rijders die veel op kop rijden, verliezen veel energie en schakelen zichzelf niet zelden uit voor de eindoverwinning. En groepjes die ontsnappen, zien hun ontsnapping vaak stranden wanneer onvoldoende mensen bereid zijn om ook af en toe de kop over te nemen. Ook bij stepwedstrijden is dit spel met de wind een zeer bepalende factor.
 
Voor toerrijders lijkt dit spelen met de wind op het eerste gezicht minder van belang. Toch kan het heel belangrijk zijn om dit spel te kennen wanneer je met een groep aan het toeren bent. Vaak is niet iedereen in een toergroepje even goed getraind en kan het gebeuren dat sommige steppers onderweg erg moe zijn, terwijl anderen nog vol energie zitten. De steppers met voldoende energie kunnen steppers die er een beetje doorheen zitten, dan op sleeptouw nemen.
 
Hoe dichter je achter iemand stept, hoe meer je van diegene profiteert. Maar vlak achter iemand steppen kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn, want als je even niet oplet, kun je tegen je voorganger botsen. Het is daarom een goed idee daar af en toe mee te oefenen wanneer je samen met iemand stept. Als je dat doet, moet de achterste stepper zijn blik goed gericht houden op het achterwiel van degene voor hem. Het is natuurlijk jammer dat je dan niet veel meer ziet van de omgeving, maar wanneer je in een groepje stept en je bent erg moe, heb je vaak minder aandacht voor je omgeving en kan het in sommige situaties toch prettig zijn om deze techniek achter de hand te hebben.
 
Net als bij schaatsen, is het ook bij steppen van belang om dan zo veel mogelijk in de slag van de ander te blijven. Bij steppen is dat belangrijk, omdat de steppers geen constante snelheid hebben, maar in schokjes vooruitgaan. Door in de slag van je voorganger te blijven, zorg je dat jouw schokjes synchroon lopen met die van je voorganger, en zorg je dat je afstand tot je voorganger even klein blijft. Het is overigens niet zo dat je per se met hetzelfde been hoeft te steppen als de voorganger. Je kunt er ook voor kiezen om links te steppen terwijl je voorganger rechts stept (en andersom). Waar het om gaat is dat je dezelfde slagfrequentie aanhoudt.

 

Sponsor:

Meest recente berichten

Volg ons ook op social media

Facebooktwitteryoutube

Archief