Verkeerswet

De verkeerswet en de autoped
Volgens de wet is de autopedgebruiker voetganger!
Echter, de Nederlandse Autoped Federatie adviseert u het volgende:

Gedraag u in het verkeer als fietser! indien u:
een autoped voor volwassenen (met rem) bestuurt, d.w.z. een stads, tour, downhil, cross, recreatie of wedstrijdstep EN ook de grotere vouwsteps met remmen. Dus alles met 10 inch wielmaat en groter dient zich als fietser te gedragen (mits de wegsituatie zich daar voor leent).
Bijvoorbeeld: de Kickbike, de AW Footbike, MD-bike, XH, Sidewalker blauwwerk modellen, Dashboard, Rollerbyke, MFT, Pakka, Spurter, de Greatsteps (Gamma) of gelijksoortige merken.
Als u op een sport-step rijdt, draag een helm.

Gedraag u in het verkeer als voetganger indien u:
een ministep bestuurt (10 inch wieltjes of kleiner), dus en kleine step met scate wieltjes (of gelijk hieraan)
Bijvoorbeeld de merken, Micro-Scoot, Speedstick, Inline-Scoot, de Ciro, de Scooter, de Razor en gelijksoortige steps.

In het algemeen:
Gemeentes hebben in bepaalde voetgangerszones regels opgesteld waarbij er bijvoorbeeld niet gestept mag worden in de voetgangers zone ondanks dat je voor de wet voetganger bent.
Hoog Catherijne in Utrecht is zo’n voorbeeld. Deze afwijkende regels zijn er niet voor niets. In deze zones is het niet veilig om te steppen (houd u aan deze afwijkende regels om ongelukken te voorkomen). Een verantwoord stepgedrag is hierin cruciaal, dat geldt voor jongeren en ouderen! 🙂

Tips: Voorzie uw step van reflectoren en draag in schemering/avond kleding met reflectie!
Voor het bevestigen van licht op de step zijn er verschillende lampen met batterijen te kooop. Deze zijn ideaal voor de step. Achterverlichting kan aan de step of de helm bevestigd worden. Voor de combinatie jongeren (tot ca. 14 jaar) en ministeps geldt dat het dragen van helm, knie- en armbescherming geen overbodige luxe is. Voor stepwedstrijden heeft de NAF sinds 2006 een helmverplichting ingesteld. Stepteam Twente is van mening dat het in alle gevallen verstandig is een helm te dragen en heeft dus ook voor alle trainingen en toertochten een helmverplichting.

Treinreizigers:
Tot 1999 kon de autoped gratis mee in de trein, nu is het echter zo dat alleen kindersteps en vouwsteps gratis mee mogen in de trein. Om uw step mee te mogen nemen in de trein kunt u een kaartje voor de fiets kopen.

Bron: Nederlandse Autoped Federatie

Sponsor:

Meest recente berichten

Volg ons ook op social media

Facebooktwitteryoutube

Archief