Focussen op techniek

We hebben veel punten besproken die van belang zijn voor een goede steptechniek. Als je nog maar net begint met steppen, of wanneer je lange tijd hebt gestept met een suboptimale techniek, is het bijna onmogelijk om tegelijkertijd aan al deze punten te denken. Dit kun je oplossen door je tijdens rustige steptochtjes te concentreren op een beperkt aantal van de eerdergenoemde steptechnische aspecten. Je zult echter merken dat wanneer je je een volgende keer concentreert op andere punten, de vorige punten weer verslappen. Goed leren steppen is daarom een kwestie van veel oefenen en herhalen.

Ook goede steppers hebben ermee te maken dat hun techniek kan verslechteren wanneer ze tijdens een wedstrijd of langere toertocht moe worden. Terwijl dat nu juist de momenten zijn waarop efficiënt steppen erg belangrijk is. Steppers die daarmee te maken krijgen, doen er goed aan om tijdens dergelijke momenten al deze aandachtspunten in hun hoofd even de revue te laten passeren.

Soms heb je het gevoel dat je technisch best goed stept, terwijl je toch fouten maakt. Zo kun je het idee hebben dat je je afzet vlak naast je voetplaat plaatst, terwijl je er in werkelijkheid toch te ver naast zit. Daarom kan het helpen om ervaren steppers kritisch naar je techniek te laten kijken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om tijdens een toertocht elkaars techniek kritisch te beoordelen. Je kunt misschien ook vragen of iemand eens een filmpje van je wil maken. Dan kun je kritisch naar jezelf kijken. En misschien zijn er ook wel ervaren steppers die naar je filmpje willen kijken en verbetertips voor je hebben.

 

Oefening

Kies een van onderstaande aandachtspunten en let daar goed op terwijl je een tochtje stept. En kies de volgende keer een ander aandachtspunt. En als je alle punten een keer hebt gehad, probeer dan ook eens op meerdere punten tegelijk te letten.

  • Knie omhooggooien en standbeen bijna strekken
  • Onderbeen van het zwaaibeen verticaal laten hangen
  • Afzetten met de voorvoet
  • De voet schuin omlaag versnellen
  • Vóór de afzet de voet tegen de bovenkant van de schoen trekken
  • De voet neerzetten ter hoogte van je standbeen
  • De voet zo dicht mogelijk bij de voetplaat neerzetten
  • Probeer af het toe eens op een hoger tempo te steppen; zet daarbij hard en explosief af en wees daarbij niet te lief voor het asfalt

 

Maar ik hoef niet zo snel!

Sommige toersteppers hebben het idee dat zij niet op de hier beschreven steptechniek hoeven te letten, omdat ze toch geen wedstrijden rijden en dik tevreden zijn over de manier waarop ze nu genieten van de stepsport. Toch is het zo dat ook de minder ambitieuze toerstepper veel baat kan hebben bij het toepassen van de juiste steptechniek. Want als je efficiënter stept, word je minder snel moe, kun je vlotter meekomen als je in een groepje meestept, en kun je genieten van langere tochten.

In de basis zijn er qua steptechniek geen grote verschillen tussen steppen met een snelheid van 15 km/u en steppen met een snelheid van 25 km/u. Wel is het zo dat je voor het behalen van hogere snelheden krachtiger moet afzetten en je knie hoger moet opgooien. Als je wat rustiger wilt steppen, zet je dus wat minder krachtig af en doe je je knie minder ver omhoog. Maar ook op lage snelheden doe je er goed aan om te letten op de punten die in de vorige oefening zijn opgesomd. Als je je op die punten concentreert, step je efficiënter en zul je ook met meer plezier toeren.

Op bijgaand plaatje zie je hoe een wedstrijdstepper op de voorvoet van zijn standbeen staat om extra kniehoogte te winnen, zodat hij straks tijdens zijn neerwaartse zwaai extra kan versnellen en daardoor nóg krachtiger kan afzetten. Dit is een vermoeiende techniek en wordt alleen toegepast wanneer gedurende korte tijd op hoge snelheid moet worden gestept. Op deze manier worden snelheden bereikt van soms meer dan 40 km/u. Tijdens een toertocht moet je je standbeen natuurlijk gewoon op de voetplaat laten staan. Je moet wel je knie opgooien, maar veel minder hoog is dan ook goed.
 

Sponsor:

Meest recente berichten

Volg ons ook op social media

Facebooktwitteryoutube

Archief