Stepvierkamp 2022

Op zaterdag 3 september 2022 organiseert Stepteam Twente een bijzondere stepwedstrijd op de Combibaan in Losser. Het wordt een laagdrempelige funwedstrijd die bestaat uit vier onderdelen. Bij elk onderdeel worden punten verdiend en degene die de meeste punten heeft verzameld, is de uiteindelijke winnaar. Medailles worden uitgereikt in 4 categorieën: heren volwassenen, heren jeugd, dames volwassenen en dames jeugd. Als je bent geboren in 2006 of eerder, word je gerekend tot de categorie volwassenen. Als je bent geboren in 2007 of later, word je gerekend tot de categorie jeugd.

De vierkamp bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Vaardigheidsparcours
 • 500 meter sprint
 • Dubbele afzet
 • Afvalrace

Je kunt je tot en met 27 augustus 2022 aanmelden via dit formulier. De deelnamekosten bedragen € 10. Maak het deelnamegeld over op rekeningnummer NL84 RABO 0328 9226 33 t.n.v. Step Klup Twente onder vermelding van je naam en ‘Stepvierkamp 2022’.

Voorlopig tijdschema

11.00 – 12.15          Meldtafel open
12.30 – 13.30          Vaardigheidsparcours
13.45 – 14.45          500 meter sprint
15.00 – 16.00          Dubbele afzet
16.15 – 17.15          Afvalrace
17.30 – 17.45          Prijsuitreiking

Om dit schema te kunnen volgen, gaan we werken met een maximumaantal deelnemers. Dat aantal ligt waarschijnlijk rond de 50. Het definitieve maximum stellen we op een later moment vast. Als je er zeker van wilt zijn dat je mee kunt doen aan dit leuke evenement, doe je er goed aan om niet te lang te wachten met aanmelden.

Vaardigheidsparcours

Bij het vaardigheidsparcours moet een parcours met hindernissen zo snel mogelijk worden afgelegd. Het parcours wordt uitgezet aan één zijde van de 400m-baan. Je gaat van start met een staande start (één voet op de plank).

Op de heenweg kom je de volgende twee hindernissen tegen:

 • Bidon neerzetten. De stepper moet een bidon uit de bidonhouder van de step halen en rechtop op de grond neerzetten binnen een bepaald vak, zonder daarbij met een voet de grond te raken. De bidon is deels met water gevuld en wordt door de organisatie verstrekt. De stepper moet zorgen dat zijn step is voorzien van een bidonhouder.
 • Snelle slalom. Een snelle slalom om een serie hoedjes die (ongeveer) in een rechte lijn achter elkaar staan, zodat de slalom snel kan worden genomen. De afstand tussen de hoedjes wordt waarschijnlijk ca. 3 meter. De hoedjes mogen niet met de step of de voet worden aangeraakt.

Aan het einde van de heenweg moet een keerpunt worden genomen om een pilon. Deze pilon kan niet ruim worden genomen, omdat de stepper binnen de rij hoedjes moet blijven die in een halve cirkel om de pilon liggen. De pilon of hoedjes mogen niet worden aangeraakt. Na het keerpunt volgen nog drie hindernissen:

 • Brede slalom. Deze slalom bestaat uit twee rijen hoedjes. De rijen liggen circa 3 meter uit elkaar. In de lengte staan de hoedjes circa 5 meter uit elkaar. De hoedjes mogen niet met de step of de voet worden aangeraakt.
 • Bidon oppakken. Een bidon (die door de jury rechtop is neergezet) moet worden opgepakt en in de bidonhouder worden geschoven. Binnen het bidonvak mag de stepper geen voet aan de grond zetten.
 • Eindstop. Na het oppakken van de bidon moet worden afgesprint naar het finishvak. De stopwatch wordt ingedrukt zodra de stepper binnen het finishvak tot stilstand is gekomen. Wanneer de stepper buiten het finishvak tot stilstand komt, kost dat strafseconden.

Als er fouten worden gemaakt bij de hindernissen, kost dat strafseconden. Wij zijn nog bezig om het onderdeel Vaardigheidsparcours op de volgende punten nader uit te werken:

 • De hoeveelheid strafseconden per gemaakte fout
 • Exacte maatvoeringen: de grootte van het bidonvak en het finishvak, het exacte aantal hoedjes bij de slalomonderdelen en de onderlinge afstand tussen de hoedjes.
 • De afstanden tussen de hindernissen.

We gaan ervan uit dat bovenstaande beschrijving voorlopig voldoende houvast biedt voor geïnteresseerden die willen oefenen om de diverse hindernissen vlot te kunnen nemen.

500 meter sprint

Hier is weinig ingewikkelds aan: de steppers leggen een afstand van 500 meter af en de snelste wint. De steppers gaan een voor een van start. Bijzonder is dat deze afstand al geruime tijd niet meer in wedstrijdverband is gestept.

Sinds 2012 staan bij de Nederlandse Kampioenschappen Sprint de 400 en 800 meter op het programma. Vóór 2012 werd er echter gesprint over afstanden van 500 en 1000 meter. Het gevolg is dat de Nederlandse records over de laatstgenoemde afstanden sinds 2011 niet meer zijn verbeterd. Deze stepvierkamp is dus een mooie gelegenheid om een aanval te doen op een belegen Nederlands record. De huidige recordhouders en records op de 500 meter zijn als volgt:

Heren Senioren Eelko L’Abee 0:53.050 2011
Dames Senioren Rosanne Reijne 0:57.050 2011
Heren Veteranen 45+ Peter Groeneveld 0:55.630 2011
Dames Veteranen 45+ Agnes Bossink 1:07.970 2011
Heren Junioren Machiel Steenbergen 0:57.130 2011
Dames Junioren Alice Klooster 0:59.970 2011
Jongens Cadetten Jannes vd Heiden 1:05.780 2009
Meisjes Cadetten Alice klooster 1:04.090 2010
Jongens Pupillen Fons Haanschoten 1:09.780 2011
Meisjes Pupillen Marit van der Weerd 1:07.200 2011

Voor de puntentelling van de vierkamp rekenen worden junioren, masters, veteranen en overige senioren gerekend tot één categorie voor volwassenen. En de pupillen en cadetten worden gerekend tot één categorie voor de jeugd. Als er een Nederlands record wordt gestept, telt deze uiteraard voor je eigen subcategorie.

Dubbele afzet

Op een door ons geleverde Kickbike moeten steppers proberen om met twee afzetten een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Je startafzet telt als eerste afzet. Je mag zelf weten hoe lang je wacht met je tweede afzet. De afstand die wordt gemeten, is de afstand tot vanaf de start tot het punt waar je tot stilstand komt na je tweede afzet, óf tot het punt waar je voor de derde keer de grond raakt.

Afvalrace

Alle steppers van alle categorieën gaan tegelijkertijd van start. Na enkele inrijronden valt na elke ronde degene af die als laatste over de start-finishlijn komt. De eerste afvaller verdient 1 punt en elke volgende afvaller steeds 1 punt meer. Het peloton rijdt achter een voorrijder (waarschijnlijk een wielrenner) die niet mag worden ingehaald. Telkens wanneer er is afgesprint, neemt de voorrijder snelheid terug, zodat achterblijvers weer bij het peloton kunnen aansluiten.

Deelname aan dit evenement geschiedt op eigen risico!

Sponsor:

Meest recente berichten

Volg ons ook op social media

Facebooktwitteryoutube

Archief